Monday, January 9, 2012

SlaMat ThN BARu!! happy NEw yeAR!! gong Xi fa CaI!

tau2 aku da lambat nak wish happy new year kat suma org! tp aku X kira aku nak jugak wish! ehehee.. moga thn ni akn lbh dberkati dri tahun sblm ni.. thn 2011 da mninggal kan kte n tahun 2011 jgk la byk bittersweet momment dalm hidup ni..

1st time aku tgk konsert yg mmg kalu org korea kata DAEBAK.. omputtih kata awesome wei!! xlain xbkn ss3.. snggpni hbis kan RM 373 semata2 nak tgk konsert suju yg aku puja2 ni.. tp serius aku xrs nyesal pon sbb mmg bbaloi2 konsert tu.. ce byngkan dorg menari+nyanyi+main2 atas stage tu 3jam tanpa henti.. kt org yg tgk ni pe ntah lg.. jerit 3jam tnpa henti gak.. ha3... moment yg plng aku xleh lpe ble aku pngl eteuk, dia pndg ats n dia senyum.. OMG!! senyuman dia wat aku cair seh! gan dimple dia.. smpai skrg kalu aku tigt moment 2 msti aku tsenggih sorg2 cam kerang busuk.. :)))
n pas2 aku cam ADDICT N gle plak nak tgk konsert tp kbykannya konsert free la kan.. X MMPu nak tgk konsert bbyr.. da la tix mhl.. concert free cam konsert sejuta belia yg pggl suju m tu.. mmg ramai la manusia ms tu.. smpai x leh nak nafas.. then konsert ukiss plak.. smpai tcabut kassut aku kejar dorg.. ha3.. n last but not less konsert MOA yg mnampilkan suju, f(x), b1a4 n miss A, konsert yg buat aku menangis cam pe, sbb eteuk ckp tu ialah last performance dia kat malaysia.. oh my! ms tu tuhan je yg tau camne aku rs.. prasaan tu dtg automatik n tnpa dpaksa.. (gelakla kalu korg rs nak gelak..)

ok tu dlam dunia kpop aku.. dlam dunia yang sebenar aku sgt2 btuah sbb di temukan dgn class mate aku yg mmg tbaik dr ladang JMB2204A.. korg suma mmg deebom la.. korg buat aku rs cam aku ada 1 family yg besar yg dikelilingi oleh adik2 yg comel n byk kerenah.. aku tau aku antara yg "agak tua" dlm family ni.. tp ade aku kisah?? hahahha! aunie, sofea, miza, dayah, ina, zaza, fatin, ekin, mira ain,ecah,bellA, Danial, eddy, mizi, kapten ,dayat, fakir, nik,ssafi, anuar n azry.. thnkyu sbb buat hidup lbh colorful.. n sorry kalu ade diantara korg yg terasa hati gan cara n pebuatkan aku.. aku btol2 mintak maap..

DENGAN RASA RENDAH DIRINYA SYA-NORLIYANA BINTI IBRAHIM INGIN MEMINTA MAAF ATAS SEGALA KESALAHAN YANG PERNAH SYA LAKUKAN.. KATA2 MAHU PON PEBUATAN SAYA... AMPUN DAN MAAF SAYA PINTA DRI KALIAN!! :)))

SEKIAN TERIMA KASIH!!

Tuesday, December 13, 2011

IsTEri, IbU, mEnanTu....

mcm pelik jekan tajuk post kali ni.. knapa??? sbb sekarang ni makin ramai kawan2 sebaya dan seangkatan sudah memasuki alam perkhawinan.. tahniah diucapkan pd mereka.. bila da macam tu maka ramai la yang bertanya dengan saya.. "awak ble lg??" ha?? soalan apakah itu.. hehhee.. antara jawaban2 sya adalah: x de jodoh lg @ bf pon x de nak kawin cam ne? @ muda lgi (walaupon da cecah 24 n thn dpn umor plng ideal tuk kawin.. he3)@ jwaban plg kureng yang sya jawab ialah: tunggu jung su oppa meminang.. hehehhe..

hai kalulah pilih suami tu macam pilih ikan kat pasar da lama da sya kawin rs nya.. huhuh.. org kte sya terlampau memilih, tp pada saya kenelah memilih sbb kte bkn nak hidup dgn suami kte sethn dua, kte kne invest seumur hdp kite dgn dia.. so xsalah kan memilih.. :)))

tipu la kalu x pnh rasa nak mendirikan rumah tangga. semua org nak merasai alam tu.. bdk2 kecik pon tahu main kawin2.. tp sesungguh nya saya amat2 takut memasuki alam tu.. sbb nyaa bkn senang nak pegang tanggungjawab seorg isteri, ibu dan anak menantu ni.. bak kte wardina saffiya:Jgn pikir pasal nak kahwin je..pikir juga pasal cuci najis, potty training, x tidur malam, sakit bersalin, anak sakit, tak cukup duit dll :).. kalu kte jd isteri kte perlu taat pada suami.. bersedia x kte nak ikot ckp suami.. alang ckp mak bapak yg jg kte pon x mmpu nak dgr.. nikan pula suami yg kte baru kenal setahn dua..

kedua tanggungjawab sebagai seorg muslim.. tuk lbh memberkati rumah tangga kte asas agama knela kuat. contohnya sembahyang 5 waktu kne complete sbb mcm mana kte nak didik ank2 kte n suruh dorg sembahyang kalu kte sendiri x sembahyang.. dan sebagai seorg ibu bapa kte kne mendidik anak2.. tugas mendidik anak bkn la kerja senang.. salah didikan anak2 akn hancur. dan dosa ank2 terutama yang perempuan akan ditanggung oleh bapanya. so ssh kan jadi parents ni. ble dipikir2 blik kesian mak bapak kte kne tanggung kesalahan kte yang kadang2 dorg sendiri x sedar.

tanggungjawab sebagai anak menantu juga amatla berat.. syurga seorg wanita berkhawin dibawah tapak kaki suami, manakala syurga lelaki, masih di bawah tapak kaki ibunya..
suami masih wajib mengikut kata ibunya. dan org kte kalu kte kawin kite bkn saja berkhawin dgn suami kte tp kte juga berkhawin dgan keluarga suami kte.. means that kte kne trima juga keluarga suami dan jadi kan mereka sebagai keluarga kte sendiri.. kalu dapat mak mentua yang baik dan bertimbang rasa xpe lagi, mahunya dapt mak mentua yang banyak kerenah..xke pengsan kte.. huhuh

tu la di antara alasan kenapa sya masih blom mmpu memikirkan tentang alm pekhawinan.. berat memang sgt tanggungjawab tu.. dan saya rasa saya masih blom tuk memegang title isteri, ibu dan juga ank menantu..

A Message for k-pop Haters

salam to all, sejak akhir2 ni cam mkin byk plak kpop haters kan?? yg kutuk2 kpop sgala.
i not going bash them here (even dlm hati mbara) cause to me it is just an opinion, sebagai negara demokrasi anda bebas mensuarakan pendapat. tp pndapat anda haruslah berasas dengan sumber2 yg benar.. jangan main semberono je.

ni adalah pandangan sya tentang apa yang mereka yang suka mengutuk-ngutuk kpop ni.. cam ni la setiap org ada minat masing2. dan minat kami pada dunia kpop tidak salah. tetapi macam mana seseorg itu membawa ke"obses"an itu yg salah. mmg x dinafikan ade pminat yg terlampau obses smpaikan mereka mengabaikan tanggungjawab mereka yang lain. tetapi itu adalah pilihan mereka sendiri. idol @ artis kpop tak penah meminta mereka digilai begitu. dan rasa nyer mereka sendiri akan rasa sedih kalu mereka tau peminat mereka terlalu obses smpai lupa tanggungjawab lain. dan freakly speaking aku pon meluat dgn kpopers yang obses ni..

jgan kerna nyamuk seekor hbs kelambu di bakar. jagn sbb nila setitik rosak susu sebelangga. peribahasa ni mempunyi maksud yang sama iaitu jgan sbb satu golongan kpopers yg ntah pe2 ni. hbs suma kne palitnya.. x suma kpopers ni yg lupa diri dan emosi. biasa yang obses atau emo ni adalah kpopers baru nak x bapa nak mature. so maafkanla mereka.. maybe sbb ke'adorable'lan idol yg mreka minatt menyebabkan mereka obses dan melenting ble artis mereka di kutuk.

sebenarnya kalu di dalami kpop ni byk kebaikannya dan banyak menunujukan nilai2 murni. contohnya mereka2 ni rajin dan tabah berusaha. bagi yang xtahu bkn senang tuk mreka jd artis ni. mereka perlu melalui banyak halangan sebelum di debut sebagai artis. contohnya mereka perlulah mejalani latihan yang agak susah dan memenatkan. kalau pihak pengurusan mereka rasa yang mereka layak bru mereka akan debut.. latihan yang mereka jalani bkn sekejap.. de yang mik masa lbh dripada 5 thn. so kiranya cam berakit2 kehulu, berenang2 ketepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang2 kemudian.
kalu nak jdi artis popular kne la bersusah dlu. tu adalah salah satu nilai2 yg baik yg ade dlam dunia kpop.. lgi 1 dorg ni sgat humble sbnrnya. cara dorg layan fan dorg bleh menyejuk kan hati.. itu antara sbb kenapa kami ni sgt2 ske degan mereka. bkn nak ckp la tp banding kan dgn artis malaysia mereka ni sgt2 la menenangkan jiwa dengan talent yang mantap plus showmanship yang meletup itu la kelebihan yang ade pada mrka.. so jangan salah kan kami kalau kmi jatuh cinta dengan mereka.

P/s this is just my opinion. kalu ade yang terasa saya minta maaf sgt2.. peace no War.. :)))

jom enjoice this video my favorite song ever
HAPPINESS BY SUPER JUNIOR video

Sunday, December 11, 2011

emosi?? EmOtioN??

emosi adalah reaksi terhadap seseorg atau kejadian..emosi boleh ditunjukan apabila seseorg marah, senang atau takut kepada sesuatu.. antara sumber-sumber emosi adalah: suasana sekeliling, stress, peribadi seseorg.
to me we need to show our emotion cause seseorg tu akan rs lebih ttekan bila dia memendam perasaan..so dengan menunjukkan emosi. org sekeliling anda akan mengetahui apa yang anda rasa.. tp ingat emosi, emosi juga tp jgn berlebihan.. sbb kalu emo terlebih akn membawa pada.. igt Islam mengajar kita bersederhana.
kalu kita rasa marah, sedih atau gembira ingatla pada yang SATU. kerna DIA sentiasa ada bersama kita..

Sunday, November 13, 2011

jmpa kembali!!

yes akhirnya aku jmpa kmbli blog aku.. lama da x bloging2 ni.. hahhaha!
skrg aku da part 4 in bba marketing... yeah! lgi 2 sem je lgi aku nak habiskan zaman student ni... swonok gle! tp cam rs syg nak tnglkan my clasmate yg gle ni... i do luv my dearest fren.. they are like a family to me... i really hope that our friendship will be everlasting.. cam nama fan club suju : everlasting fren.. hehhehe..

Friday, May 14, 2010

napa aku minat gan K-POp??

ramai tny napa sy minat gan org2 korea ni..
jwban common sy:~~ sbb mereka best~~~ehehehhe
sbnr nya bnyk sbb npa sy ske tahap karma gan dorg nie..

meh nak citer cam ne sya leh terjerumus dlm dunia k-pop nie..
1st k-pop yg sya minat yelah super junior a.k.a suju a.k.a sj..
memula tgk drg dlm movie pin-up boys.. tp ms tu x minat lgi
pastu tgk dorg dlm variety show exploration human body (EHB)..
prog ni mmg best sbb dorg wat experimen psl badn kte.. pendekkan cite prog ni mmg sgt2 best..



mcm pe yg sy tulis pd entry yg lps suju ada 13 org member..
mmg ramai kan??

leeteuk- sy plng ske mmt ni sbb dia sorg yg sgt2 klakar n sorg leader yg baik.. bkn sng nak jg 12 org lelaki yg mcm2 ragam ni..

heechul- dia ni plakon jgk.. x bleh menari byk sgt sbb kaki dia pth n ada besi kat kak dia..

hangkyung-org china. x reti sgt ckp korea. pnh rkn2 dia komen ble da lama sgat duk korea dia x tau ckp bahsa cina. pastu ble dia blik cina dia lupa bahsa korea.. last2 2 2 bahsa dia x tau..hhaahaha...

eunhyuk-dia ni slalu kne buli gan kwn2 dia..kdng2 cian gak gan dia ni..eehheeh..
plng pandai menari.. mkn lama mkn ensem plak mmt ni..hehheheh

yesung- seorg yg x de prsaan n anak mak..hehhehe

kangin- plng nkl dlm suju.. slalu buli kwn2 dia..

shindong-dj radio n pengacara yg berbkt..

sungmin-antara yg bersuara merdu.. skrg ni mkn tembam..

donghea- akan nangis ble citer psl mendiang ayh dia.. dia sgt syg n rpt dgn ayah dia n ayh dia meninggal masa dia nak bg 1st gaji dia kat ayah dia...

shiwon-plakon berbakat besar.. sy sgt2 ske dia b'lakon citer oh! my lady... thumb up pda shiwon..

ryeowook- katanya dia ni kuat makan.. tp bdan tang tu jgk.. hehhehhe
dia da jd smkn "men" skrg nie..hohhohooh...

kibum-antara yg plng pandai menari... panadi speaking english tp x menunjuk sgt.. kre humble la nih..

kyuhyun- adik bongsu dlm suju.. suara mmt ni mmg sdp.. ensem plak tu..

skrg ni kibum, kangin n hangkyung x de
kibum tgh sbuk blakon
kangin direhatkan sbb kes pukul n skrg ni nak msk army..
hangkyung jgk direhatkan sbb dia nak saman syarikat rkaman dorg (SME)..




p/s-suma komen diatas adalah komen pribadi sy... so kalu tersalah tu jgnn la marah ye..

Thursday, May 13, 2010

SUJU with new album... SYiOk ma!!!


kemarin ada 1 kwn fb sya g tau suju ada album bru.. the 4th album...waa!!!! sgt excited... album kli ni ada 11 buah lgu yg mana lagu- 미 인 아 (BONAMANA) – Mi In Ah m'jd single p'tama mreka..


komen sya tuk lagu n mv dorg ni:

erm.. lagu ni x bnyk beza dri lagu sory2.. set tuk mv dorg pon cam set lgu sory2... t'msk la dance tuk lgu ni...(ada mcm adlin komen tuk a.f x?? hheehehe) tu cuma komen ikhlas dri sya...setiap org ada p'dpat msg2 kan??
myb dorg x sempat nak reka step bru kot... iyela album sory2 pon rsnya x smpai stahun release kan???

sytle dorg plak sgt WOW!!slu jadi prob bg sy nk knl spa dorg ssb style dorg totally different...
msa album sory2 dlu pon ssh nak knl dorg.. terkebil2 la mata ni nak knl pasti dorg ni.. tuk album kali ni dorg sgt2 la smart... msg2 ada 6 pax.. c sung min pon tembab.. sng hati agak nya.. ryeowook pon da mkin 'man' da skrg.. yg pntng sya mmg ske style dorg tuk album kali ni

agak sdh ble album kali ni cuma ada 10 org je yg involve. kibum, hangkyung, n kangin x de...
ble mreka x de tuk album ni cam x lengkp rsnya... wlaupun dorg ni rmai 13org tp tu la keunikan mereka ni.. friendship mereka, kegilaan mereka n banyak lagi klau nak di senarai kan..

bAgi yg x knl super junior mereka adalah sebuah kumpulan dr korea selatan.. mempunyai ahli sermai 13 org x termsk 2 ahli dr china.. di ketuai oleh leeteuk n yg paling bongsu skli kyuhyun..
(rujuk gmbr diats tuk mengenal pasti siapakah mereka)..

pe2 pon sbgai peminat suju or elf sya ttp akan meyokong mreka..
SUPER JUNIOR SARANGHEA!!

video