Tuesday, December 13, 2011

IsTEri, IbU, mEnanTu....

mcm pelik jekan tajuk post kali ni.. knapa??? sbb sekarang ni makin ramai kawan2 sebaya dan seangkatan sudah memasuki alam perkhawinan.. tahniah diucapkan pd mereka.. bila da macam tu maka ramai la yang bertanya dengan saya.. "awak ble lg??" ha?? soalan apakah itu.. hehhee.. antara jawaban2 sya adalah: x de jodoh lg @ bf pon x de nak kawin cam ne? @ muda lgi (walaupon da cecah 24 n thn dpn umor plng ideal tuk kawin.. he3)@ jwaban plg kureng yang sya jawab ialah: tunggu jung su oppa meminang.. hehehhe..

hai kalulah pilih suami tu macam pilih ikan kat pasar da lama da sya kawin rs nya.. huhuh.. org kte sya terlampau memilih, tp pada saya kenelah memilih sbb kte bkn nak hidup dgn suami kte sethn dua, kte kne invest seumur hdp kite dgn dia.. so xsalah kan memilih.. :)))

tipu la kalu x pnh rasa nak mendirikan rumah tangga. semua org nak merasai alam tu.. bdk2 kecik pon tahu main kawin2.. tp sesungguh nya saya amat2 takut memasuki alam tu.. sbb nyaa bkn senang nak pegang tanggungjawab seorg isteri, ibu dan anak menantu ni.. bak kte wardina saffiya:Jgn pikir pasal nak kahwin je..pikir juga pasal cuci najis, potty training, x tidur malam, sakit bersalin, anak sakit, tak cukup duit dll :).. kalu kte jd isteri kte perlu taat pada suami.. bersedia x kte nak ikot ckp suami.. alang ckp mak bapak yg jg kte pon x mmpu nak dgr.. nikan pula suami yg kte baru kenal setahn dua..

kedua tanggungjawab sebagai seorg muslim.. tuk lbh memberkati rumah tangga kte asas agama knela kuat. contohnya sembahyang 5 waktu kne complete sbb mcm mana kte nak didik ank2 kte n suruh dorg sembahyang kalu kte sendiri x sembahyang.. dan sebagai seorg ibu bapa kte kne mendidik anak2.. tugas mendidik anak bkn la kerja senang.. salah didikan anak2 akn hancur. dan dosa ank2 terutama yang perempuan akan ditanggung oleh bapanya. so ssh kan jadi parents ni. ble dipikir2 blik kesian mak bapak kte kne tanggung kesalahan kte yang kadang2 dorg sendiri x sedar.

tanggungjawab sebagai anak menantu juga amatla berat.. syurga seorg wanita berkhawin dibawah tapak kaki suami, manakala syurga lelaki, masih di bawah tapak kaki ibunya..
suami masih wajib mengikut kata ibunya. dan org kte kalu kte kawin kite bkn saja berkhawin dgn suami kte tp kte juga berkhawin dgan keluarga suami kte.. means that kte kne trima juga keluarga suami dan jadi kan mereka sebagai keluarga kte sendiri.. kalu dapat mak mentua yang baik dan bertimbang rasa xpe lagi, mahunya dapt mak mentua yang banyak kerenah..xke pengsan kte.. huhuh

tu la di antara alasan kenapa sya masih blom mmpu memikirkan tentang alm pekhawinan.. berat memang sgt tanggungjawab tu.. dan saya rasa saya masih blom tuk memegang title isteri, ibu dan juga ank menantu..

A Message for k-pop Haters

salam to all, sejak akhir2 ni cam mkin byk plak kpop haters kan?? yg kutuk2 kpop sgala.
i not going bash them here (even dlm hati mbara) cause to me it is just an opinion, sebagai negara demokrasi anda bebas mensuarakan pendapat. tp pndapat anda haruslah berasas dengan sumber2 yg benar.. jangan main semberono je.

ni adalah pandangan sya tentang apa yang mereka yang suka mengutuk-ngutuk kpop ni.. cam ni la setiap org ada minat masing2. dan minat kami pada dunia kpop tidak salah. tetapi macam mana seseorg itu membawa ke"obses"an itu yg salah. mmg x dinafikan ade pminat yg terlampau obses smpaikan mereka mengabaikan tanggungjawab mereka yang lain. tetapi itu adalah pilihan mereka sendiri. idol @ artis kpop tak penah meminta mereka digilai begitu. dan rasa nyer mereka sendiri akan rasa sedih kalu mereka tau peminat mereka terlalu obses smpai lupa tanggungjawab lain. dan freakly speaking aku pon meluat dgn kpopers yang obses ni..

jgan kerna nyamuk seekor hbs kelambu di bakar. jagn sbb nila setitik rosak susu sebelangga. peribahasa ni mempunyi maksud yang sama iaitu jgan sbb satu golongan kpopers yg ntah pe2 ni. hbs suma kne palitnya.. x suma kpopers ni yg lupa diri dan emosi. biasa yang obses atau emo ni adalah kpopers baru nak x bapa nak mature. so maafkanla mereka.. maybe sbb ke'adorable'lan idol yg mreka minatt menyebabkan mereka obses dan melenting ble artis mereka di kutuk.

sebenarnya kalu di dalami kpop ni byk kebaikannya dan banyak menunujukan nilai2 murni. contohnya mereka2 ni rajin dan tabah berusaha. bagi yang xtahu bkn senang tuk mreka jd artis ni. mereka perlu melalui banyak halangan sebelum di debut sebagai artis. contohnya mereka perlulah mejalani latihan yang agak susah dan memenatkan. kalau pihak pengurusan mereka rasa yang mereka layak bru mereka akan debut.. latihan yang mereka jalani bkn sekejap.. de yang mik masa lbh dripada 5 thn. so kiranya cam berakit2 kehulu, berenang2 ketepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang2 kemudian.
kalu nak jdi artis popular kne la bersusah dlu. tu adalah salah satu nilai2 yg baik yg ade dlam dunia kpop.. lgi 1 dorg ni sgat humble sbnrnya. cara dorg layan fan dorg bleh menyejuk kan hati.. itu antara sbb kenapa kami ni sgt2 ske degan mereka. bkn nak ckp la tp banding kan dgn artis malaysia mereka ni sgt2 la menenangkan jiwa dengan talent yang mantap plus showmanship yang meletup itu la kelebihan yang ade pada mrka.. so jangan salah kan kami kalau kmi jatuh cinta dengan mereka.

P/s this is just my opinion. kalu ade yang terasa saya minta maaf sgt2.. peace no War.. :)))

jom enjoice this video my favorite song ever
HAPPINESS BY SUPER JUNIOR video

Sunday, December 11, 2011

emosi?? EmOtioN??

emosi adalah reaksi terhadap seseorg atau kejadian..emosi boleh ditunjukan apabila seseorg marah, senang atau takut kepada sesuatu.. antara sumber-sumber emosi adalah: suasana sekeliling, stress, peribadi seseorg.
to me we need to show our emotion cause seseorg tu akan rs lebih ttekan bila dia memendam perasaan..so dengan menunjukkan emosi. org sekeliling anda akan mengetahui apa yang anda rasa.. tp ingat emosi, emosi juga tp jgn berlebihan.. sbb kalu emo terlebih akn membawa pada.. igt Islam mengajar kita bersederhana.
kalu kita rasa marah, sedih atau gembira ingatla pada yang SATU. kerna DIA sentiasa ada bersama kita..